Chci letos vyrovnaný státní rozpočet

K 1. září byl státní rozpočet v přebytku 81, 2 mld. korun. Chci, aby byl letos státní rozpočet vyrovnaný a neskončil v deficitu. To se nepodařilo přes 20 let. Je to v souladu s Josefovým pravidlem – když se daří, má se šetřit.

Moudrý Josef Egyptský odkládal během sedmi let hojnosti do sýpek. Ano, když se daří, má se odkládat na horší časy. Toto stanovisko jsem sdělil novinářům a budu za něj bojovat na koaličních radách. Důvodů pro dobré průběžné výsledky je více, patří mezi ně zejména fakt, že:

Daří se ekonomice

Hrubý domácí produkt roste meziročně o 3 %, mzdy dokonce o 4 %, nezaměstnanost je u nás jedna z nejnižších v Evropě (kolem 4 %). S tím se pojí vyšší odvody na daních, méně se vyplácí nezaměstnaným a státní rozpočet tak dosahuje kladného salda.

Zlepšil se výběr daní

Mezera ve výběru DPH, tzv. VAT GAP se v České republice podle nejnovější studie Evropské Komise rychle zmenšuje. Reálný pokles mezi roky 2013 a 2014 o 10 miliard, respektive z 19% na 16% z očekávaného výběru DPH, přiblížil Českou republiku k průměru Evropské unie, který byl v roce 2014 14%. Výběr DPH se tak zlepšuje i v mezinárodním srovnání

Máme k dispozici zdroje z EU

Díky Evropské unii máme zdroje z Programového období 2014-2020, které pozitivně působí na českou ekonomiku.

Nejsou proinvestovány všechny zdroje určené na dopravní stavby

Mrzí mě, že nemáme připraveny na státní úrovni významné dopravní stavby, které naše země potřebuje a přestože jsou peníze, stavět se nemůže. Chybějí připravené projekty. Jenom Jihomoravský kraj by nutně potřeboval D 43, D 52, D 55 či Železniční uzel Brno.

Dlouhodobě usiluji o převedení části těchto zdrojů pro krajské samosprávy na opravy krajských komunikací 2. a 3. třídy. Kraje mají silnice ve špatném stavu, ovšem připravené projekty na jejich opravu a peníze by jim tím pádem pomohly. Podmínkou by mělo být částečné spolufinancování a řádná koordinace, aby se z našich dálnic pravidelně nestávalo největší parkoviště v Evropě. 

Na cestu k vyrovnanému rozpočtu máme úspěšně našlápnuto.

 

Autor: Jaroslav Klaška | pátek 9.9.2016 8:00 | karma článku: 13,93 | přečteno: 447x