Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vezmu-li to podle odstavců:

1) Ano, je to bezesporu dobrá zpráva.

2) Kdyby to neznělo jako ideologická fráze, možná by se slušelo poděkovat za výkon ekonomiky především lidem. Stav, ve kterém se nachází, není záležotostí jedné vlády a vlády na ni mají (naštěstí) jen částečný vliv.

3) Mate pravdu. Navíc to zatím vypadá spíše tak, že za zvýšeným výběrem DPH je "prosté" navýšení objemu obhodů (ne větší efektivita výběru).

4) Také pravda. Ovšem dalším podstatným negativem je růst mandatorních výdajů. V podstatě souhlasím s tím, aby se v lepších časech přidalo jak státním zaměstnancům tak důchodcům, na nichž se možná v krizi šetřilo, ale prosil bych napříště lépe uhlídat zejména sociální demokraty, aby nerozhazovali "vydaněné" peníze, kde se dá.

5) Výrazný pokles výdajů na investice je též způsoben až přemrštěnými výdaji předchozího roku (vzšší srovnávací základnou), kdy se dočerpávaly evropské fondy z (teď už minulého) období. Současné období se loni teprve rozbíhalo, je logické, že všechny projekty ještě nejsou nachystány. Ty podstatné se ale připravit měly. To je fakt.

Samozřejmě, že mohlo být lépe plánováno. Už podle (předběžných) výsledků roku 2015.

6) Investicí do infrastruktury nic nezkazíte, je to stále dost potřeba.

Injekce do vědy a výzkumu zní hezky, ale je třeba pohlídat, aby se ty náhle sypané peníze nějak smysluplně využily a nestavěla se výzkumná centra, která po pár letech zavřou. To je radši šetřte na ty horší časy.

Splácet dluhy je správné. Navíc to vylepší obraz našeho státu u ekonomických institucí a zlevní další půjčky (na obsluhu státního dluhu). Taky není problém si zase půjčit, bude-li to třeba (nízký státní dluh je vlastně obdobou "ušetřených" peněz na horší časy).

0 0
možnosti
Foto

Jeden vynálezce vynalezl žárovku, která nespotřebovává vůbec žádný elektrický proud. Má jenom jednu vadu: nesvítí

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS