Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Werner Sinn je vynikajíc odborník a vynikající ekonom. Jenže některé evoluční jevy nevidí. Četl jsme jeho knihy a souhlasím s ním většinou na 95 až 99%. Existuje něco jako rodičovská investice, tedy jak se rodiče rozhodnou investovat své veškeré prostředky, tedy jak peníze tak i svůj čas svým potomkům. A lze vypozorovat, že až na výjimky je to tak, že lidé s nízkými příjmy a nízkým vzděláním mají obvykle vícero potomků, zatímco rodiče s lepšími příjmy a s vyšším vzděláním mají méně potomků. A v tom je obrovská evoluční logika, kterou zde nechci rozebírat, je to na dlouho.

A tak je fakt, že systém financování důchodů musí nutně selhat, ale to není katastrofa, jde jen o to, postavit nový systém financování důchodů a to již ve světle robotizace, která nás zcela určitě čeká a to velmi brzo.

Robotizace zapřičiní ztrátu pracovních míst mnoha lidí, a bude postupovat krok za krom až téměř nikdo nebude mít pracovní místo. Z toho jasně vyplývá, že dnešní systém financování důchodů je minulostí.

Dalším následkem robotizace bude nutnost zavést občanský příjem, protože jinak by lidé umírali hladem,, protože by neměli peníze ani na základní potraviny. A ještě větším problémem bude naplnění volného času těchto lidí, kteří nebudu mít pracovní místa. Část jich bude provozovat své koníčky, jiná část se bude věnovat jakémukoliv studiu čehokoliv, ale problémová bude ta část lidí, která si svou energii, kterou nebudou moci vydat v práci, začne vybíjet darebárnami, ničením a jinými trestnými činy.

Čeká nás naprosto jiný budoucí život, než ten, na který jsme byli zvyklí.

Cetky nám vždy zpříjemnily život a sebraly těžkou svalovou práci. A nikde není psáno, kolik nás musí být za 50 nebo za 100 let. Může to být klidně o 10, 20, nebo až o 30% méně.

Ono biblické...milujte se a množte se, dnes již nemá takové opodstatnění jako kdysi. Dnes potřebujeme lidskou kvalitu a ne jen práci rukama.

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS