Lidovecká peněženka a pořádná jízda

17. 10. 2017 5:59:25
Volby nám ťukají na dveře. Atmosféra v ulicích houstne, že by se dala krájet, volební uskupení lákají na kdeco a slibují totéž a i ten nejnevzhlednější plot se oděl do volební plachty. Čeká nás opravdový souboj - o demokracii.

Kdo si myslel, že letošní předvolební kampaň bude souboj gentlemanů, ideí a argumentů a volby dopadnou také tak, byl nejspíš na nějakou dobu v zahraničí a mimo signál. Při letošních volbách se ti, kteří milují naši zemi, kdo se s hrdostí ohlédne za rokem 1989, doslova zapotí. Osobně se obávám, aby se z potu, nestaly slzy.

Vypadá to, že lodička české společnosti stále hledá směr a pokaždé ostře otáčí kormidlem. Česká společnost se hledá, to je dobře, ale zatím se stále nemůže se najít. Svědčí o tom v každých volbách jiný lídr, nová a nová uskupení, která slibují novou naději, aby po čtyřech letech, nebo dříve skončila v zapomění. Taková je i současná předvolební kampaň, dnešní diskuze o lithiu pod Cínovcem a uvidíme, jaká bude situace po volbách. Ani špetka stability a šance na zklidnění poměrů.

Za svou stranu KDU-ČSL, jejímž členem jsem pětadvacet let, mohu konstatovat následující. Chci, aby naše země zůstala demokratickou, aby "magnetická síla" táhnoucí nás na východ, "táhla" pryč. Přeji si, aby se naši lidé měli dobře, mohli se spolehnout na svou vládu, která vlastní svobodu nevymění za "výhodná" přátelství a udrží stabilitu a prosperitu země.

Na výše uvedeném jsme spolu s kolegy v KDU-ČSL pilně pracovali. Mám za to, že zdárně. Například jste na svých účtech mohli najít o třicet šest tisíc korun za dvě vyživované děti a padesát čtyři tisíc korun ročně za tři vyživované děti navíc, díky snížení daní pracujícím rodičům. V dalším období chceme zvyšovat daňové slevy na děti, na matky, pokud se o ně stararají, a to ve stejné výši, jako na poplatníka samého. Nazval bych to "lidoveckou peněženkou".

Setkávám se s řadou lidí a vnímám, že jsou mnozí přepracovaní. Dvě zaměstnání nejsou žádnou výjimkou, proto si přeji, aby naši lidé měli více času pro rodinu. Cestu vidím v motivaci firem nabídkou daňových úlev těm, které nabídnou flexibilní, částečné úvazky. Jsou to většinou matky, které chtějí držet "prst na tepu doby" a už v průběhu péče o nezletilé děti chtějí postupně přecházet do pracovního procesu. Výhodou je, že tak neztratí kontakt se svou profesí. Podobnou šancí k uplatnění je rozšíření možností práce z domova - homeoffice. Nabízí se i úvaha na sdílená pracovní místa, kdy se na tomtéž místě střídají například dvě ženy, dopoledne maminka s malými dětmi, odpoledne žena 50+. Později, v důchodového věku, uvítají tzv. diferencované pojistné, kdy by byli zvýhodněni rodiče, mající výdaje se svými dětmi oproti bezdětným, jimž tyto peníze zbývají.

Ať jsme ve věku studentů, mladých či zralých rodičů, seniorů nebo handicapovaných, všichni se potřebujeme za svým zaměstnáním i v soukromém čase přepravovat. A to je další místo, v němž vidím rezervy. Celá země potřebuje nové dálnice a obchvaty měst a co nejvíce nákladové dopravy na železnici. Jsem rád, že se mi podařilo ze státního rozpočtu získat za uplynulé tři roky deset miliard na opravy krajských silnic II. a III. třídy. Jihomoravskému kraji tak přistane celkem 900 milionů. Při vší radosti, že se opravuje, je tu ale velká slabina - nedostatečná koordinace prací. Na mysli mám jak časovou posloupnost, dopravní značení objízdných tras, tak i informovanost řidičů. Musíme se vymanit z věčných kolon a dopravních zdržení.
Řídím rád, je to pro mě odpočinek a aby nestoupal tlak nám, a to nejen za volantem, přijďte podpořit ty, jimž důvěřujete, mají dobré hodnoty a pod jejichž správou se budete cítit v naší zemi doma.

S lidoveckou peněženkou v kapse to bude teprve pořádná jízda!

Autor: Jaroslav Klaška | úterý 17.10.2017 5:59 | karma článku: 6.55 | přečteno: 298x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 365 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 41.97 | Přečteno: 5143 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10169 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 396

Jsem zastánce tzv. Josefova pravidla: v bohatých letech šetřit na roky, kdy se bude dařit méně. Ze zkušenosti osmi let starostování ve Šlapanicích (u Brna) vycházím i nyní v práci poslance za KDU-ČSL. Původní profesí architekt, s manželkou, třemi dětmi a prvním vnukem. Baví mě hudba, dějiny architektury a ze sportu hlavně F1. Nesnáším "úmyslné bořiče", prostě ty, kdo úmyslně boří všechno dobré, co se povedlo. Vážím si lidí, kteří umějí pracovat a drží dané slovo.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...