Lepší silnice, lepší plánování. Kraje dostanou více

5. 06. 2017 22:55:43
Kraje se dočkají o téměr 4 miliardy korun více. Nově budou finanční injekce každoroční, pravidelné a výhradně se za ně opraví silnice II. a III. tříd. Plánování rekonstrukcí bude systémové a efektivní.

Chtít opravit silnice, mít projekt, ale nemít jisté peníze, je hra na schovávanou. Proto jsem k momentálně předloženému zákonu o změně rozpočtových pravidel, podal pozměňující návrh. Chci pro kraje každoroční pevnou finanční dotaci. Navrhuji zvýšit podíl z výtěžku spotřební daně z minerálních olejů ve prospěch Státního fondu dopravní infrastruktury ze současných 9,1% na 20% na opravy silnic. Z toho jednu čtvrtinu, asi 4 miliardy korun, by byly automaticky poukázány na opravy a rekonstrukce krajských silnic.

Uvažoval jsem jako stavitel, který si nejprve sedne a spočítá, na co má. V "kůži" krajů, kdy se nemůžete spolehnout na pravidelnou finanční injekci, se dá plánovat dost těžko. Navrhuji proto státu systémové řešení pomoci pro kraje.

Slýchám, argument, že stát krajům předal silnice II. a III. třídy v žalostném stavu a bez peněz. Není to tak úplně pravda. Od prvopočátku přistálo krajům na účtě ročně asi 3,5 miliard do rozpočtového určení daní, od roku 2005 dalších sedm a půl miliardy korun, jen nebyly vázány na opravy silnic a mohly být použity podle uvážení. To, že je kraje neutratily na zlepšení svých pozemních komunikací, byla jejich volba.

Rád bych svým návrhem pomohl krajům uzavřít období, kdy sice dostávaly poslední tři roky mezi třemi až čtyřmi miliardami korun, ale definitivní rozhodnutí přicházelo vždy pozdě. Na realizaci oprav zbývalo do konce roku jen málo času. Nyní budou moci s pravidelnými financemi počítat mnohem dříve.

Jako řidiče by mě potěšilo, kdyby kraje dokázaly opravy rozdělit do jarního a podzimního bloku a snížit tak počty současně uzavřených silnic nebo množství komplikací na zbytku silnic průjezdných.

Konečně se dá očekávat, že si za pár let na opravených krajských silnicích oddechneme: "S chutí do toho a vše je hotovo!"

Autor: Jaroslav Klaška | pondělí 5.6.2017 22:55 | karma článku: 8.05 | přečteno: 218x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 347 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.76 | Přečteno: 3795 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10141 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 396

Jsem zastánce tzv. Josefova pravidla: v bohatých letech šetřit na roky, kdy se bude dařit méně. Ze zkušenosti osmi let starostování ve Šlapanicích (u Brna) vycházím i nyní v práci poslance za KDU-ČSL. Původní profesí architekt, s manželkou, třemi dětmi a prvním vnukem. Baví mě hudba, dějiny architektury a ze sportu hlavně F1. Nesnáším "úmyslné bořiče", prostě ty, kdo úmyslně boří všechno dobré, co se povedlo. Vážím si lidí, kteří umějí pracovat a drží dané slovo.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...