Každá voda drahá. Ale některá bohužel ještě dražší

Čas od času média přinesou oblíbené srovnání pro všechny brblaly, jak bylo za socialismu levněji. Porovnají nárůst cen s růstem platů a hle, téměř všechno je vlastně nakonec přepočteno na dnešní kupní sílu levnější.

Třeba poslední komunistické Vánoce by vás stál kapr v dnešních cenách dvakrát tolik a litr tehdy ještě tuzemského rumu dokonce osmkrát. Za stejné peníze si dnes koupíte pravý třtinový a ještě minimálně deset let vyzrálý.

Jedna věc však nepochybně prudce zdražila a zdražovat bude. Je to voda. Její cena se skládá z vodného a stočného. Výměna starých trubek, stavba čističek a kanalizací a tak dále, to není levná věc. Hladina spodních vod k tomu klesá, teploty rostou. V Brně se kvůli tomu loni v létě voda v rozvodných sítích začala dokonce kazit a každý si hned mohl uvědomit, jako vymožeností zásobování pitnou vodou je.

Jsou přitom dvě možnosti, jak se o tuto věc postarat. Tu horší nám už řadu let předvádí hlavní město. Pražští zastupitelé dlouhodobě pronajali svoje vodovody a kanalizace francouzské firmě. Každý rok jejím vlastníkům putují stamiliony na dividendách, v roce 2014 dokonce půl miliardy! Místo, aby posloužily na opravy. No, když na to Pražáci mají…

Řada obcí a měst na to šla jinak. Založily svazky, které správcovskou firmu přes akciovku vlastní. Místní přitom veškeré přebytky z vodného a stočného investují do rekonstrukce a zkvalitnění vodohospodářské infrastruktury.

Ovšem i tady byl problém, zisky nemizely u zahraničních akcionářů, ale hned dvakrát si na nich kvůli této struktuře uloupl pětinu na dani stát. Poprvé jako zisk správcovské firmy, podruhé jako zisk společné akciovky.

Přišlo mi to nespravedlivé a nelogické. Když se teď projednával ve sněmovně daňový balíček, využil jsem příležitost a prosadil pozměňovací návrh, který dvojí zdanění u svazků obcí ruší. Nebylo jednoduché to kolegům vysvětlit, ale drtivá většina poslanců byla nakonec pro. Výsledek? K obcím dorazí z přebytku o více než třináct procent víc. Ve finále tak ušetří jejich obyvatelé, kteří mají daně započítané ve vodném a stočném.

No a já si na oslavu dal skleničku výborného třtinového rumu.

 

Jaroslav Klaška,

poslanec PSP ČR,

místopředseda Rozpočtového výboru

 

 

 

Autor: Jaroslav Klaška | neděle 29.1.2017 17:42 | karma článku: 16,48 | přečteno: 639x