Každá voda drahá. Ale některá bohužel ještě dražší

29. 01. 2017 17:42:48
Čas od času média přinesou oblíbené srovnání pro všechny brblaly, jak bylo za socialismu levněji. Porovnají nárůst cen s růstem platů a hle, téměř všechno je vlastně nakonec přepočteno na dnešní kupní sílu levnější.

Třeba poslední komunistické Vánoce by vás stál kapr v dnešních cenách dvakrát tolik a litr tehdy ještě tuzemského rumu dokonce osmkrát. Za stejné peníze si dnes koupíte pravý třtinový a ještě minimálně deset let vyzrálý.

Jedna věc však nepochybně prudce zdražila a zdražovat bude. Je to voda. Její cena se skládá z vodného a stočného. Výměna starých trubek, stavba čističek a kanalizací a tak dále, to není levná věc. Hladina spodních vod k tomu klesá, teploty rostou. V Brně se kvůli tomu loni v létě voda v rozvodných sítích začala dokonce kazit a každý si hned mohl uvědomit, jako vymožeností zásobování pitnou vodou je.

Jsou přitom dvě možnosti, jak se o tuto věc postarat. Tu horší nám už řadu let předvádí hlavní město. Pražští zastupitelé dlouhodobě pronajali svoje vodovody a kanalizace francouzské firmě. Každý rok jejím vlastníkům putují stamiliony na dividendách, v roce 2014 dokonce půl miliardy! Místo, aby posloužily na opravy. No, když na to Pražáci mají...

Řada obcí a měst na to šla jinak. Založily svazky, které správcovskou firmu přes akciovku vlastní. Místní přitom veškeré přebytky z vodného a stočného investují do rekonstrukce a zkvalitnění vodohospodářské infrastruktury.

Ovšem i tady byl problém, zisky nemizely u zahraničních akcionářů, ale hned dvakrát si na nich kvůli této struktuře uloupl pětinu na dani stát. Poprvé jako zisk správcovské firmy, podruhé jako zisk společné akciovky.

Přišlo mi to nespravedlivé a nelogické. Když se teď projednával ve sněmovně daňový balíček, využil jsem příležitost a prosadil pozměňovací návrh, který dvojí zdanění u svazků obcí ruší. Nebylo jednoduché to kolegům vysvětlit, ale drtivá většina poslanců byla nakonec pro. Výsledek? K obcím dorazí z přebytku o více než třináct procent víc. Ve finále tak ušetří jejich obyvatelé, kteří mají daně započítané ve vodném a stočném.

No a já si na oslavu dal skleničku výborného třtinového rumu.

Jaroslav Klaška,

poslanec PSP ČR,

místopředseda Rozpočtového výboru

Autor: Jaroslav Klaška | neděle 29.1.2017 17:42 | karma článku: 16.24 | přečteno: 639x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1535 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 396

Jsem zastánce tzv. Josefova pravidla: v bohatých letech šetřit na roky, kdy se bude dařit méně. Ze zkušenosti osmi let starostování ve Šlapanicích (u Brna) vycházím i nyní v práci poslance za KDU-ČSL. Původní profesí architekt, s manželkou, třemi dětmi a prvním vnukem. Baví mě hudba, dějiny architektury a ze sportu hlavně F1. Nesnáším "úmyslné bořiče", prostě ty, kdo úmyslně boří všechno dobré, co se povedlo. Vážím si lidí, kteří umějí pracovat a drží dané slovo.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...