Každá voda drahá. Ale některá bohužel ještě dražší

29. 01. 2017 17:42:48
Čas od času média přinesou oblíbené srovnání pro všechny brblaly, jak bylo za socialismu levněji. Porovnají nárůst cen s růstem platů a hle, téměř všechno je vlastně nakonec přepočteno na dnešní kupní sílu levnější.

Třeba poslední komunistické Vánoce by vás stál kapr v dnešních cenách dvakrát tolik a litr tehdy ještě tuzemského rumu dokonce osmkrát. Za stejné peníze si dnes koupíte pravý třtinový a ještě minimálně deset let vyzrálý.

Jedna věc však nepochybně prudce zdražila a zdražovat bude. Je to voda. Její cena se skládá z vodného a stočného. Výměna starých trubek, stavba čističek a kanalizací a tak dále, to není levná věc. Hladina spodních vod k tomu klesá, teploty rostou. V Brně se kvůli tomu loni v létě voda v rozvodných sítích začala dokonce kazit a každý si hned mohl uvědomit, jako vymožeností zásobování pitnou vodou je.

Jsou přitom dvě možnosti, jak se o tuto věc postarat. Tu horší nám už řadu let předvádí hlavní město. Pražští zastupitelé dlouhodobě pronajali svoje vodovody a kanalizace francouzské firmě. Každý rok jejím vlastníkům putují stamiliony na dividendách, v roce 2014 dokonce půl miliardy! Místo, aby posloužily na opravy. No, když na to Pražáci mají...

Řada obcí a měst na to šla jinak. Založily svazky, které správcovskou firmu přes akciovku vlastní. Místní přitom veškeré přebytky z vodného a stočného investují do rekonstrukce a zkvalitnění vodohospodářské infrastruktury.

Ovšem i tady byl problém, zisky nemizely u zahraničních akcionářů, ale hned dvakrát si na nich kvůli této struktuře uloupl pětinu na dani stát. Poprvé jako zisk správcovské firmy, podruhé jako zisk společné akciovky.

Přišlo mi to nespravedlivé a nelogické. Když se teď projednával ve sněmovně daňový balíček, využil jsem příležitost a prosadil pozměňovací návrh, který dvojí zdanění u svazků obcí ruší. Nebylo jednoduché to kolegům vysvětlit, ale drtivá většina poslanců byla nakonec pro. Výsledek? K obcím dorazí z přebytku o více než třináct procent víc. Ve finále tak ušetří jejich obyvatelé, kteří mají daně započítané ve vodném a stočném.

No a já si na oslavu dal skleničku výborného třtinového rumu.

Jaroslav Klaška,

poslanec PSP ČR,

místopředseda Rozpočtového výboru

Autor: Jaroslav Klaška | neděle 29.1.2017 17:42 | karma článku: 16.24 | přečteno: 639x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.29 | Přečteno: 367 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 42.04 | Přečteno: 5206 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.73 | Přečteno: 10172 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 396

Jsem zastánce tzv. Josefova pravidla: v bohatých letech šetřit na roky, kdy se bude dařit méně. Ze zkušenosti osmi let starostování ve Šlapanicích (u Brna) vycházím i nyní v práci poslance za KDU-ČSL. Původní profesí architekt, s manželkou, třemi dětmi a prvním vnukem. Baví mě hudba, dějiny architektury a ze sportu hlavně F1. Nesnáším "úmyslné bořiče", prostě ty, kdo úmyslně boří všechno dobré, co se povedlo. Vážím si lidí, kteří umějí pracovat a drží dané slovo.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...