Bude stát podporovat opravy krajských silnic i příští rok?

20. 10. 2016 10:08:54
Letos očekáváme vyrovnaný státní rozpočet. Důvodem je pokračující hospodářský růst, dotace z Evropské unie, pravděpodobně zlepšený výběr daní, ale také dlouhodobá neschopnost státu dostatečně investovat do dopravní infrastruktury.

Poslední důvod má sám o sobě také několik známých příčin a když už se podaří nějaký problém umenšit, např. výkupy pozemků, objeví se jiný, např. posouzení vlivu staveb na životní prostředí (EIA). Takže výstavba nových, důležitých a potřebných dálnic a silnic drhne už v přípravné fázi.

Před dvěma lety vznikla myšlenka část takto neproinvestovaných peněz převést na podporu rekonstrukcí a oprav krajských silnic. Myšlenka se rychle ujala a vloni stát takto „poslal“ krajům vč. Prahy cca 4,2 mld. Kč. Po mnoha jednáních a přesvědčování totéž stát zopakoval i letošní rok a poukázal cca 3 mld. Kč.

Je evidentní, že je více než dobré v této podpoře pokračovat. Proto jsem zahájil od počátku příprav státního rozpočtu na příští rok, letos na jaře, jednání s ministrem dopravy, s oběma vicepremiéry a později i s premiérem s cílem podpořit vedle oprav dálnic a silnic I.tř. také rekonstrukce a opravy krajských silnic, aby už letos byla známá částka pro jednotlivé kraje. Napsal jsem i doprovodné vládní usnesení ke státnímu rozpočtu. Proč?

Ukázalo se totiž, že souběžné opravy státních a krajských komunikací provází ne vždy uspokojivá koordinace. Někdy nejsou dodrženy ani termíny dokončení oprav. Kolony a dopravní zdržení, v kombinaci s dopravními nehodami, jsou proto častá a všude. Opakovaně jsem u nás na jižní Moravě svolával „koordinační jednání“ všech „státních“ investorů v dopravě, krajského úřadu, Policie ČR, Správy a údržby silnic, koordinátora veřejné dopravy a Dopravního podniku města Brna. Účastnil jsem se koordinačních porad organizovaných krajským úřadem. Přes dílčí zlepšení to ale výrazný pozitivní efekt nemělo.

Proto usiluji o to, aby stát už letos řekl, jestli a kolik bude spolufinancovat opravy krajských silnic, aby se kraje mohly přes zimu připravit, opravy vysoutěžit a zkoordinovat je se státem. Na na jaře by se začalo s opravami na dvě etapy: „jarní“ opravy, zahájené např. od 1.4. by skončily např. v polovině prázdnin a „podzimní“ opravy, které by trvaly od poloviny prázdnin do poloviny listopadu. Tím lépe rozložíme reálné kapacity stavebních firem, opravy proběhnou intenzivněji a rychleji, kolony budou kratší dobu, doufám i menší, řidiči budou spokojenější a i firmy si vydělají.

Přejme opravám silnic v příštím roce zdar.

Profil autora: http://psp.cz/sqw/detail.sqw?id=6210

Autor: Jaroslav Klaška | čtvrtek 20.10.2016 10:08 | karma článku: 11.54 | přečteno: 166x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 136 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 5. díl: Z Uyuni do La Pazu

Než se vydáme na 500 kilometrovou cestu do La Pazu, je čas si Uyuni prohlídnout. Na první pohled nemá na moc co nabídnout, ale zdání klame.

15.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 13.46 | Přečteno: 160 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 10.37 | Přečteno: 237 | Diskuse

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 396

Jsem zastánce tzv. Josefova pravidla: v bohatých letech šetřit na roky, kdy se bude dařit méně. Ze zkušenosti osmi let starostování ve Šlapanicích (u Brna) vycházím i nyní v práci poslance za KDU-ČSL. Původní profesí architekt, s manželkou, třemi dětmi a prvním vnukem. Baví mě hudba, dějiny architektury a ze sportu hlavně F1. Nesnáším "úmyslné bořiče", prostě ty, kdo úmyslně boří všechno dobré, co se povedlo. Vážím si lidí, kteří umějí pracovat a drží dané slovo.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...