Jaroslav Klaška

Jihomoravský kraj má Zásady územního rozvoje – konečně!

6. 10. 2016 8:45:06
Ve středu 5.10. 2016 schválilo zastupitelstvo Jihomoravského kraje druhé Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje (ZUR), neboli krajský územní plán. Třikrát hurá. Proč? ZUR je zásadní rozvojový dokument.

Tak například: Jižní Morava potřebuje jako sůl nové silnice jako D43 vedoucí na Svitavy, jíž se pro přetíženost říká "silnice smrti" nebo D52 do Vídně, protože k jejímu vybudování existuje mezivládní dohoda. Rakušané stojí s prací těsně před hranicemi a my z toho máme ostudu. Na svoje řešení čeká také D55 Břeclav – Hodonín – Strážnice – Zlín, nebo D53 Brno – Znojmo. ZURky řeší i další důležité rozvojové záležitosti jako je protipovodňová ochrana, rozvoj železniční sítě a ochrana přírody. Lidově řečeno "DDD" - dost důležitý dokument.

Před dvěma lety jsem se začal věnovat urychlení přípravy stavby D43 z Brna přes Moravskou Třebovou do východních Čech. Obešel jsem ministerstva, Státní fond dopravní infrastruktury, Ředitelství silnic a dálnic v Praze i v Brně a všichni mně řekli: ano, my víme, že potřebujete nové silnice, peníze na to máme, ale k tomu musíte nejprve splnit „domácí úkol“: schválit Zásady územního rozvoje. Bez toho se nelze posunout dál a měli byste si pospíšit, protože peníze nemůžeme rezervovat „nadosmrti“.

Zásady územního rozvoje jsou důležitým, avšak pouze prvním krokem pro vybudování nových silnic. Ve druhém kroku následuje posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Třetím krokem je územní rozhodnutí, následně výkup pozemků a poté stavební povolení. Šestým krokem je výběr zhotovitele a potom vlastní realizace. Je to složité a my nemáme ani ty ZURky. No, vlastně hurá! Ode středy 5.10. je máme. První krok je za námi.

Je za námi? Jihomoravský kraj je beznadějně a dlouho poslední z celé republiky, kdo ZUR ještě nemá. Jedny jsme už měli, ale ty byly zrušeny Nejvyšším správním soudem, po žalobě rádoby ekologických aktivistů a některých obcí. Ty nechtěly nové silnice na svém území za žádnou cenu. Je to už pár let. Od té doby se příprava důležitých infrastrukturních projektů nepohla ani o píď. A pomníčků nevinných obětí okolo silnice I/43 Brno – Svitavy přibývá...

I o čerstvě schválených ZUR kolují zvěsti ve smyslu brzkého napadení soudní žalobou kvůli jejich "nedodělanosti“. Myslím, že byl-li někde nedopracovaný nějaký detail, mohlo se o něm jistě jednat už dříve. Krajští představitelé tomu byli nakloněni. Překážkou ale není, o připomínkách se dá v budoucnu v rámci aktualizace ZUR. Co by bylo ale nejhorší? Opětovné celkové soudní zrušení ZUR. To bych bral jako vyhlášení války všem nám Jihomoravanům, kteří nechtějí, aby jižní Morava spěla do provincialismu a zapomnění.

Autor: Jaroslav Klaška | karma: 16.21 | přečteno: 447 ×
Poslední články autora