Lichvu v ČR nechceme

27. 01. 2016 10:34:56
Když se řekne lichva, představíme si „nekřesťanské“, tedy nadměrné úroky. Aktuálně ale pro nás lichva neznamená přiměřeně vydělávat na půjčování peněz, ale nepřiměřeně ožebračovat dlužníky díky nemožnosti lidí tyto úvěry splácet.

Největším problémem trhu nebankovních poskytovatelů není výše úroku či RPSN, s tím se již soudy dokážou vypořádat a existují judikáty, které tyto situace efektivně řeší. Problémem jsou především smluvní podmínky splácení úvěrů, které jsou často nastaveny zcela v neprospěch spotřebitele. Jakékoliv zaváhání znamená smluvní sankce naprosto nepřiměřeného rozsahu.

Sněmovna se problematikou mimobankovních spotřebitelských úvěrů v tomto volebním období poprvé zabývala při projednávání poslaneckého návrhu Tomia Okamury, který řešil problematiku tzv. lichvy resp. RPSN jeho zastropováním. Po konzultacích s nevládními organizacemi a státními orgány jsme si uvědomili, že to byla hloupost a návrh by naopak rozšířil šedou a černou ekonomiku v oblasti poskytování nebankovních úvěrů. Proto vznikl vládní návrh zákona, který danou problematiku řeší.

V současnosti existuje na trhu poskytovatelů nebankovních úvěrů přes 60 tisíc poskytovatelů a zprostředkovatelů mimobankovních úvěrů a stále jich přibývá. V tomto množství jsou téměř nekontrolovatelní. Často využívají tísnivou životní situaci spotřebitelů (dlužníků). Ti se v tísni za zanedbatelný úvěr v řádu tisíců korun zavážou k tvrdým sankcím. Cílem novely zákona je přísná regulace: zavádí nad poskytovateli dohled České národní banky (ČNB), licence po prokázání odborné způsobilosti, kapitálové přiměřenosti, bezúhonnosti a důvěryhodnosti. ČNB bude moci také licence při vážných nebo dlouhodobých pochybeních licenci odejmout. Cílem je ponechat na trhu ty poskytovatele a jejich zprostředkovatele, kteří budou poskytovat za přiměřených podmínek dobrou službu klientům.

Tak se konečně dočkáme odpovídajících služeb za odpovídajících podmínek!

Autor: Jaroslav Klaška | středa 27.1.2016 10:34 | karma článku: 13.67 | přečteno: 459x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.20 | Přečteno: 234 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.15 | Přečteno: 85 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.89 | Přečteno: 527 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 226 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 396

Jsem zastánce tzv. Josefova pravidla: v bohatých letech šetřit na roky, kdy se bude dařit méně. Ze zkušenosti osmi let starostování ve Šlapanicích (u Brna) vycházím i nyní v práci poslance za KDU-ČSL. Původní profesí architekt, s manželkou, třemi dětmi a prvním vnukem. Baví mě hudba, dějiny architektury a ze sportu hlavně F1. Nesnáším "úmyslné bořiče", prostě ty, kdo úmyslně boří všechno dobré, co se povedlo. Vážím si lidí, kteří umějí pracovat a drží dané slovo.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...