Hledám peníze na opravy silnic "dvojek a trojek"

Netradiční krok, ale skvělý nápad: peníze, které nedokázalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) využít k výstavbě nových a na opravy stávajících silnic 1. třídy, přesunulo na opravy silnic II. a III. tříd.

V čem je tento krok netradiční? Prostředky, které se běžně využívají na opravy vlastního majetku (ŘSD), jsou použity na potřeby krajů. Toto opatření pomohlo rozpohybovat ekonomiku v silničním stavitelství a nám, uživatelům, se jezdí, nebo bude jezdit lépe.

Když tento nápad, na začátku volebního období 2014 - 18 vznikl, hned jsem si přál, aby se znovu zopakoval a to nejen jako jednoletý program. V ideálním případě, aby opakoval například po celé toto volební období, tedy po 3 léta. Obával jsem se totiž, aby to nebyl jen takový „výkřik do tmy“. Proto celý rok sleduji, jak se situace vyvíjí a dotazuji se na Ministerstvu dopravy. Byl jsem ujištěn, že se program bude opakovat.

Dramatická změna ale nastala poté, kdy asociace krajů požádala Ministerstvo financí (MF) o navýšení státního příspěvku pro kraje (tzv. rozpočtové určení daní před krizovou úroveň tedy před rok 2009). MF té žádosti vyhovělo, chtělo peníze krajům dát tak jako tak. Jednalo se v součtu o částku 3 - 3,5 miliardy korun pro všechny kraje. Tak se do krajů dostaly finance, které byly původně určeny na opravy silnic II. a III. třídy. Pro kraje je to ale dramatický krok, protože velmi pravděpodobně ne všechny peníze použijí na opravy silnic, což je samozřejmě škoda. Kraje si tuto situaci vlastně vybraly samy. V této chvíli ovšem hrozí, že se peníze rozprchnou a to tím snáz, čím blíže k předvolební kampani.

Osobně chápu jak kraje, tak i stát. Nicméně mi program převodu nevyčerpaných peněz do krajů je sympatický.

Přál bych si, aby krajům, které přece jen dají peníze na opravy silnic II. a III. třídy stát přispěl nějakými prostředky např. ve výši jedné třetiny nebo čtvrtiny nákladů na opravy. Kraje, které by do takových oprav nedaly nic, by od státu nemohly další příspěvek očekávat.

V tuto chvíli hledám ve státním rozpočtu peníze, které by právě těmto krajům do oprav přispěly. Je ale jasné, že ve státním rozpočtu, ať bude jakkoli velký, se vždycky na něco nebude peněz dostávat.

 

 

Autor: Jaroslav Klaška | úterý 13.10.2015 12:50 | karma článku: 10,09 | přečteno: 246x