Hledám peníze na opravy silnic "dvojek a trojek"

13. 10. 2015 12:50:05
Netradiční krok, ale skvělý nápad: peníze, které nedokázalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) využít k výstavbě nových a na opravy stávajících silnic 1. třídy, přesunulo na opravy silnic II. a III. tříd.

V čem je tento krok netradiční? Prostředky, které se běžně využívají na opravy vlastního majetku (ŘSD), jsou použity na potřeby krajů. Toto opatření pomohlo rozpohybovat ekonomiku v silničním stavitelství a nám, uživatelům, se jezdí, nebo bude jezdit lépe.

Když tento nápad, na začátku volebního období 2014 - 18 vznikl, hned jsem si přál, aby se znovu zopakoval a to nejen jako jednoletý program. V ideálním případě, aby opakoval například po celé toto volební období, tedy po 3 léta. Obával jsem se totiž, aby to nebyl jen takový „výkřik do tmy“. Proto celý rok sleduji, jak se situace vyvíjí a dotazuji se na Ministerstvu dopravy. Byl jsem ujištěn, že se program bude opakovat.

Dramatická změna ale nastala poté, kdy asociace krajů požádala Ministerstvo financí (MF) o navýšení státního příspěvku pro kraje (tzv. rozpočtové určení daní před krizovou úroveň tedy před rok 2009). MF té žádosti vyhovělo, chtělo peníze krajům dát tak jako tak. Jednalo se v součtu o částku 3 - 3,5 miliardy korun pro všechny kraje. Tak se do krajů dostaly finance, které byly původně určeny na opravy silnic II. a III. třídy. Pro kraje je to ale dramatický krok, protože velmi pravděpodobně ne všechny peníze použijí na opravy silnic, což je samozřejmě škoda. Kraje si tuto situaci vlastně vybraly samy. V této chvíli ovšem hrozí, že se peníze rozprchnou a to tím snáz, čím blíže k předvolební kampani.

Osobně chápu jak kraje, tak i stát. Nicméně mi program převodu nevyčerpaných peněz do krajů je sympatický.

Přál bych si, aby krajům, které přece jen dají peníze na opravy silnic II. a III. třídy stát přispěl nějakými prostředky např. ve výši jedné třetiny nebo čtvrtiny nákladů na opravy. Kraje, které by do takových oprav nedaly nic, by od státu nemohly další příspěvek očekávat.

V tuto chvíli hledám ve státním rozpočtu peníze, které by právě těmto krajům do oprav přispěly. Je ale jasné, že ve státním rozpočtu, ať bude jakkoli velký, se vždycky na něco nebude peněz dostávat.

Autor: Jaroslav Klaška | úterý 13.10.2015 12:50 | karma článku: 9.75 | přečteno: 246x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Ladislav Jakl

Extremistou snadno a rychle

Co musí udělat člověk, aby se dnes stal extremistou? Nemusí dělat vůbec nic. Dokud chodí stejně jako ostatní normálně po nohou, nikomu na něm nepřipadá není nic divného.

19.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.56 | Přečteno: 235 | Diskuse

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 12.20 | Přečteno: 319 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 10.70 | Přečteno: 141 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 13.12 | Přečteno: 489 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 396

Jsem zastánce tzv. Josefova pravidla: v bohatých letech šetřit na roky, kdy se bude dařit méně. Ze zkušenosti osmi let starostování ve Šlapanicích (u Brna) vycházím i nyní v práci poslance za KDU-ČSL. Původní profesí architekt, s manželkou, třemi dětmi a prvním vnukem. Baví mě hudba, dějiny architektury a ze sportu hlavně F1. Nesnáším "úmyslné bořiče", prostě ty, kdo úmyslně boří všechno dobré, co se povedlo. Vážím si lidí, kteří umějí pracovat a drží dané slovo.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...