Řecko? Ve hře je mnoho.

17. 07. 2015 17:16:57
Nechtěl bych být v kůži Jeana Clauda Junckera ani třeba Angely Merkelové. Není jednoduché rozhodovat se o "odstřižení" celé země od stávající EU. Pro a proti je hodně.

Další pomoc Řecku?

Ve hře je mnoho. Další pomoc Řecku beru jako poslední možnou a pouze za jasně daných podmínek restrukturalizace a reforem řeckého hospodářství vč. privatizace, úsporných opatření a časového plánu (zavedení řádu a pořádku), se snahou naučit Řeky „rybařit“ (hospodařit), ne jim nekonečněkrát dávat ryby (dary). Bude nutné přednostně povzbudit řeckou ekonomiku a její růst. Měli by to chtít především samotní Řekové. A následně se vrátit ke splácení dluhu pravidelnými splátkami.

Balancuje se na ostří nože: ještě nikdy nebyla tak aktuální možnost odchodu z eurozóny, pro kterou ale nejsou vytvořeny žádné mechanismy a může vyvolat následné ekonomické a ještě hůře politické otřesy nejen v EU.

Měla by se Česká republika na případné půjčce Řecku podílet?

V zájmu evropské solidarity a spolupráce přiměřeným způsobem ano. Nemůžeme si donekonečna hrát na černé pasažéry, tj. výhody bychom chtěli, nevýhody ať řeší ostatní. Navíc zatím jde jen o krátkodobou záruku v celkovém balíku nevelkého množství peněz.

Jeden z pilířů evropské integrace je, krom odpovědnosti, také princip solidarity a spolupráce. Pomoc slabému či nemocnému nebo jinak handicapovanému členu je tedy žádoucí. Jde také o vzájemnost – když jednou pomohu jinému, jindy pomohou mně. Přiměřený způsob vidím v hospodářských a finančních zárukách s ohledem na počet obyvatel (velikost státu) a velikost HDP na obyvatele (sílu ekonomiky).

Autor: Jaroslav Klaška | pátek 17.7.2015 17:16 | karma článku: 9.63 | přečteno: 460x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 336 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.37 | Přečteno: 3392 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10132 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 396

Jsem zastánce tzv. Josefova pravidla: v bohatých letech šetřit na roky, kdy se bude dařit méně. Ze zkušenosti osmi let starostování ve Šlapanicích (u Brna) vycházím i nyní v práci poslance za KDU-ČSL. Původní profesí architekt, s manželkou, třemi dětmi a prvním vnukem. Baví mě hudba, dějiny architektury a ze sportu hlavně F1. Nesnáším "úmyslné bořiče", prostě ty, kdo úmyslně boří všechno dobré, co se povedlo. Vážím si lidí, kteří umějí pracovat a drží dané slovo.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...